Занимливости

Национални паркови во Европа што некогаш треба да ги посетите

nacionalen.park

Кога ќе се спомне национален парк секогаш во умот ни се појавуваат пејзажи кои ни будат природа, спокој и хармонија.

Посебно оние места кои не се допрени од човечка рака и чија дивина те прави да се чувствуваш посебно. Исто како да имаш заталкано во некој сосема непознат свет, сличен на оние од приказните. Сигурно многумина ги имаат посетено македонските национални паркови како што се Пелистер, Маврово и Галичица.

Но, кога ќе се спомене патување во странство секогаш природните и заштитените предели се места кои знаат да го привлечат окото на туристите и патниците.

Планински масиви, полиња со трева, диви животно и кампување со логорски огин, тоа е комбинација што секое авантуристичко срце го посакува. Иако во светот постојат над 7.000 национални паркови, сепак во продолжение следува суптилна листа на неколку кои се наоѓаат во Европа.

1. Плитвички Езера, Хрватска

 

2. Wild Taiga, Шведска

3. Saxon, Швајцарија

4. Belluno Dolomites, Италија

5. Ecrins, Франција