Занимливости

Јапонци го избраа Охрид меѓу 20-те најубави мали места во Европа

Lake-Ohrid-Macedonia_Where-to-Travel-in-the-Balkans-900×663

Македонскиот бисер Охрид се смести на листата на најубави мали европски градови составена од Јапонската асоцијација на агенти за патување (JATA).

Околу 300 агенти ја имаа тешката задача да изберат 20 места во Европа кои тие ги сметаат за најатрактивни и најубави за посетителите. Охрид го зазеде 16-тото место. Целта на асоцијацијата е да им се промовира на туристите патувањето на мали европски дестинации. Горди сме на нашиот Охрид, но погледнете ги останатите воодушевувачки места низ Европа.

1. Килкени, Ирска (Kilkenny, Ireland)

2. Сивита Ди Бањореџо, Италија (Civita di Bagnoregio, Italy)

3. Колвин Беј, Велс (Colwyn Bay, Wales)

4. Лех, Австрија (Lech, Austria)

5. Хинделупен, Холандија (Hindeloopen, The Netherlands) 

6. Ровињ, Хрватска (Rovinj, Croatia)

7. Солио, Швајцарија (Soglio, Switzerland)

8. Висби, Шведска (Visby, Sweden)

9. Сетенил де Лас Бодегас, Шпанија (Setenil de las Bodegas, Spain)

10. Пирин, Словенија (Pirin, Slovenia)

11. Кведлингбург, Германија (Quedlinburg, Germany)

12. Бернкасел-Кус, Германија (Bernkastel-Kues, Germany)

13. Рејне, Норвешка (Reine, Norway)

14. Порву, Финска (Porvoo, Finland)

15. Риквир, Франција (Riquewihr, France)

16. Охрид, Македонија (Ohrid, Macedonia)

17. Котор, Црна Гора (Kotor, Montenegro)

18. Синт Мартенс Латем, Белгија (Sint-Martens-Latem, Belgium)

19. Шопрон, Унгарија (Sopron, Hungary)

20. Голјази, Турција (Gölyazi, Turkey)

Веруваме дека добивте неколку идеи за вашето следно патување низ Европа…