Занимливости

Син бисер создаден од човекот – езерото Коман во Албанија,

ezero-koman

Во северниот дел на Албанија ќе пронајдете вистински мал рај за туристите и љубителите на природата. Доколку се класифицирате во оваа категорија време е за вашата следна патувачка дестинација – езерото Коман.

Еднодневното планинарење од Валбона до долината Тет е восхитувачко искуство кое го одзема здивот со својата природа.

Ова е мал скриен бисер во Европа, а езерото Коман е глетка која не смеете да ја пропуштите без оглед на правецот од којшто доаѓате.

Коман е лоцирано на околу 4 часа возење од главниот град Тирана. Фиерза е најголемата вештачка акумулација во Албанија.

Таа се наоѓа на каскадата на реката Дрим, а Коман е една од акумулациите заедно со Вау те Дејес.

Браната Коман е опкружена со стрмни падини, длабоки долини и тесни клисури, слични на фјордови. Ова ја прави особено интересна за посетителите како обележје на Албанија.

Должината на езерото изнесува 34 km и несомнено ќе уживате во синилото, редок бисер создаден од човекот.

Погледнете ги фотографиите од ова преубаво место и нека езерото Коман биде ваша следна викенд дестинација.