ОПИС

Управува: ПК Неолица
Пристап: Преку село Буково ( 2,30 часа ) или преку село Лавци (1,30 час)
Местоположба: Врв Неолица, Баба Планина
Работновреме: постојано е отворен, но претходно е потребна најава

Неолица е врв на Баба планина, висок 1865 метри апсолутна висина и е оддалечен 10 километри од градот Битола. На самиот врв се наоѓа спомен-обележје кој го носи името „Сеќавања“ направено од три дела, пирамида што претставува височина, информативна табла и крст.
Од врвот се простира една од најубавите глетки во земјава. На север се гледа планинскиот масив Баба, отспротива на југ се извишува Кајмакчалан, а на источната страна како на тепсија се протега Пелагонија, а по неа се издига Солунска Глава.


Планинарскиот дом Неолица е изграден во седумдесетите години од група планинари и има капацитет од 50 кревети, 50 места за дневен престој и 50 места околу самиот дом. До овој дом може да се стигне за 2.30 часа пешки преку село Буково, или за 1.30 часа преку село Лавци. Домот е обезбеден со електрична енергија и свежа планинска питка вода, а за љубителите на планински седенки, домот располага со скара на ќумур.

 

Цена

Број на соби

  • Капацитет 50 лица

Контакт

Локација

Рејтинг

0
0 рејтинг
5 stars
0
4 stars
0
3 stars
0
2 stars
0
1 stars
0

Сѐ уште нема коментари.

Биди прв што ќе го оцени “Планинарски дом Неолица”