Занимливости

Македонија – идеална земја за адреналински спортови

qbZcBViPm6lR

Македонија е земја со неверојатна убавина, со импресивни можности за одмор и авантури. Живееме во држава која е одлично место и за адреналински спортови. Македонија изобилува високи планини, реки и езера кои нудат незаборавен одмор и авантура на сите посетители.

Најчестите активности што посетителите би можеле да направат се: пешачење, скијање, качување по карпи, параглајдерство, планински велосипедизам, трчање, пливање, нуркање, едрење, кајак и кајакарство.

Планински велосипедизам

Со оглед на фактот што Македонија е планинска земје таа е идеална и за планински велосипедизам. Вистинското возбудување се угорниците и надолниците, многу тесните патеки и ненадејните кривини на патеките кои можат да се најдат низ планините во Македонија, особено патиштата на Бистра во Маврово и Галичица.

Ако сте за маратон, исто така, т.е. ако барате нешто повозбудливо и екстремно, можете да се обидете да се качите на едно од големите качувачки места: Матка – Скопје, Канео и Св. Никола – Охрид, Плоча (Пилав Тепе) – Радовиш, Демир Капија.

Планински велосипедизам, Македонија

Скијање и сноубординг

Во зима, сите овие планини покриени со снег нудат одлични услови за зимски спортови: алпско скијање, нордиско скијање, сноуборд, скијачки турнеи. Македонските скијачки центри нудат големи предизвици за сите, од почетници до професионалци. Такви места се: Попова Шапка, Маврово, Пелистер и Крушево.

Нуркање

Моментално, нуркањето е еден од најпопуларните спортови во светот. Кај нас освен за љубителите на планина, постојат можности и за љубителите на водни спортови. Охридското Езеро е познато по нуркање и едрење. Тоа е многу интересно за нуркање таму поради ендемичните форми на живот кои постојат. Примери за овие ендемични форми на живот се охридскиот круг сунѓер и рибите во карпестите делови околу Градиште. Пловењето е исто така популарно во овие региони на Охридско и Преспанско Езеро.

Нуркање во Охридско Езеро

Кајакарење

Кајакарењето е исто така популарен спорт во Македонија. Најчесто место за ова авантуристичко уживање е кањонот Матка, но исто така можете да одите со кајак на Охридското и Преспанското езеро. Не грижете се доколку немате соодветна опрема, на лице место има за изнајмување се што Ви е потребно. Изнајмувањето чини 200 денари од 1 час од лице за единечен кајак. За двоен кајак, цената е поевтина. Доколку се одлучите за Матка, со кајак ќе имате и неповторлива можност да ја видите внатрешноста на една од најимпресивните пештери во Европа – пештерата Врело.

Кајакарење на Матка

Параглајдерство

Сите овие убавини и пејсажи вреди да се видат и тоа може да биде уште една авантура ако се види од високо погоре. Параглајдирањето над планинските предели и прекрасните езера може да ви го одземе здивот. За таква авантура постојат клубови за параглајдерство во Скопје, Крушево, Охрид кои нудат тандемски летови.

Параглајдинг во Скопје

Нашата Македонија е планинска земја и поради тоа нуди одлични можности за планински спортови. Прекрасната природа и неверојатни сцени за привлекување на внимание привлекуваат повеќе и повеќе луѓе да го поминуваат своето време пешачење во планините. Најпривлечни за посета и пешачење се планините во централниот и западниот дел на земјата.