Занимливости

Што треба да знаете пред да тргнете на пешачење?

prosetki

Под пешачење се подразбира сѐ, од брза прошетка во шумата до качување по планини со багаж од 20 килограми.. Оваа статија ја вклучува помалку интензивната страна – ќе зборуваме за дневно пешачење со мал ранец. Со пешачење го штитиме нашето здравје, а исто така може да биде многу забавно доколку е во група.

Како и со било каква друга физичка активност, важно е да бидете во форма за пешачење и да го подготвите телото за движење. Ги советуваме почетниците да почнат да шетаат на отворено, почнувајќи прошетки до 2км додека носат ранец. Едноставна опција: Ако вообичаено се возите низ градот за да завршите некоја работа, тргнете пешки. Одете по намирници пешки. Шетајте го миленикот.

Важно е претходно да ги облечете новите пешачки патики или чизми. Внимавајте, ако тргнете со сосема нови обувки е рецепт за плускавци, неудобност и катастрофа. За лесно пешачење, изберете патики за трчање. За интензивно алпинистичко планирање земете потешки пешачки чизми кои обезбедуваат повеќе поддршка за глуждот и амортизација. Побарајте мислење на вработениот во продавницата, сигурно дека ќе Ви помогне да ги одберете соодветните обувки.

Откако ќе бидете подготвени, следете ги овие упатства за да останете безбедни и удобни:

Проверете ја временската прогноза

Важно е да знаете каков тип на време да очекувате, за да можете соодветно да ги подготвите и менувате плановите. Пред да тргнете, проверете на интернет какво ќе биде времето тој ден. Ако се очекуваат големи бури и молљи, подобро би било да ја одложите вашата прошетка.

Следува листа на неопходни работи за секоја прошетка или пешачење која планинарите ја создале уште во 1930 година.

 

1. Навигација: Останете на вистинската патека со добра мапа (која знаете да ја читате), компас и/или GPS.
2. Заштита од сонце: Дури и на студен ден, има многу UV изложеност, особено на планини кои немаат многу покритие од шума. Грижете се за очите и кожата со очила за сонце со UV заштита и капа.
3. Изолација: Вметнете неколку слоеви дополнителна облека без памук – без оглед колку е топло надвор, секогаш е важно да понесете дополнителен слој, во случај да бидете заглавени или наеднаш се промени времето.
4. Осветлување: Дури и ако планирате да излезете само во текот на денот, понесете светла или лесен фенер. Бидете сигурни дека има целосно наполнети батерии пред да заминете од куќата.
5. Резерви за прва помош: Секој има различни медицински потреби, но основниот комплет треба да ги содржи најмалку следните предмети (Многу продавници и аптеки ги продаваат претходно спакувани овие комплети што ги вклучуваат најважните предмети).

  • Завои и газа
  • Капки за очи
  • Алкохол
  • Антибиотска маст
  • Маст за убоди од пчели или каснување од други инсекти
  • Картичка со сите лични и контактни информации

6.Материјал за правење оган: запалка или ќибрит
7. Комплет за поправка: Било што е потребно за да се поправи опремата, вклучувајќи швајцарски армиски нож или друга мулти-алатка, врвки за чевли, игла и конец, ножици, жица, јаже итн.
8. Исхрана: Доста лесна, храна која трае една ноќ и дел од следниот ден. (Да, дури и ако сте 100 отсто позитивни дека нема да се изгубите.) Енергетските барови се идеални за секоја прошетка или активност во природа.
9. Хидратација: Количината на вода што ќе ви треба ќе варира во зависност од должината и интензитетот на пешачењето.. Како општо правило, пакувајте повеќе шишиња со вода.

10. Засолниште за итни случаи: простор за итни случаи, катран, или дури и екстремно голема торба за ѓубре во краен случај.
Исто така, паметно е да се донесе лична карта во случај на итни случаи. Доколку пешачењето е подолго од неколку часа, понесете тоалетна опрема, тоалетна хартија и средство за дезинфекција на рацете. Пешачењето го подобрува сонот и го продолжува животот, а освен тоа ќе поминете заедничко време со најблиските, а имате можност и да направите убави фотографии.